Izolatie tevi

Instalatori recomandati

Vezi toti instalatorii din orasul tau

Izolatia este esentiala pentru buna functionare a intregului sistem de tevi. Conductele care nu sunt bine izolate pot duce la pierderea caldurii si la aparitia condensului in perioada iernii. De asemenea, tevile neizolate “transpira”, sunt pline de urme de apa si-ti suprasolicita sistemele de incalzire. De aceea, este bine sa te ocupi de izolarea tevilor inainte de venirea iernii. Iata mai jos sunt operatiunile pe care trebuie sa le faca un instalator pentru izolarea tevilor:

Curatarea tevii

Prima operatiune este aceea de curatare si indepartare a urmelor de grasime de pe teava cu ajutorul unei carpe inmuiata intr-o solutie de curatare.

Tevile trebuie sa fie bine uscate inainte de a fi izolate.

Alegerea modului de izolare

Tevile pot fi izolate cu ajutorul spumei poliuretanice, vatei minerale, buretelui, bandei elastometrice sau foliilor termoizolante speciale pentru tevi.

Exista pe piata tuburi izolante goale, confectionate din spuma poliuretanica, taiate longitudinal, pentru eventualele imbinari.

In cazul in care se opteaza pentru vata minerala, este bine sa stii ca aceasta trebuie invelita in folie de aluminiu sau plastic si asigurata cu banda adeziva.Pentru ca tevile astfel tratate nu au un aspect tocmai estetic, acest sistem este indicat pentru conductele care nu sunt la vedere, cele din beciuri spre exemplu.

Izolatie elastomerica poate fi folosita pentru izolatia tuturor conductelor, a tevilor, a aparatelor de aer conditionat sau racitoarelor. Realizata din materiale speciale, are o conductivitate termica scazuta si ofera o economie reala de energie, reducand emisiile de CO2.

Este bine sa stii ca aceasta poate fi cumparata intr-o gama variata de culori, astfel ca poate fi folosita pentru tevile la vedere.
Ai nevoie de un instalator? Click aici: Instalator Bucuresti I Instalator Cluj I Instalator Constanta I Instalator Iasi I Instalator Timisoara.

Masurarea tevilor

Inainte de cumpararea si taierea materialelor, instalatorul trebuie sa se asigure ca acestea vor acoperi intreaga suprafata a tevilor. Este indicata o marja de eroare pentru colturi si imbinari.

Atunci cand se izoleaza tevile in forma de “T” sau in forma de “U” materialele trebuie taiate cu atentie si eventual asigurate cu banda adeziva.

Motive pentru izolarea tevilor

Atunci cand izolezi tevile de apa rece eviti producerea de condens iar atunci cand le izolezi pe cele de apa calda previi pierderile de caldura si economisesti energie si implicit bani;
Tevile expuse la frig pe timpul iernii pot ingheta si crapa, provocand pagube insemnate;
Izolatia ofera o bariera de protectie impotriva umiditatii, factor ce poate duce la distrugerea tevilor, in timp.

Autor: Raluca Pascan

Toate sfaturile